phone
 
heart
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
 0,00€
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ
  Το καλάθι σας είναι άδειο.
logo

ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Μαρμελάδες


       Μαρμελάδα Βερίκοκο


ΥΛΙΚΑ: (Για 1,5 κιλό μαρμελάδα) 1 κιλό Βερίκοκα σε άριστη κατάσταση, 650 γραμμάρια ζάχαρη, τα κουκούτσια από 6 βερίκοκα, το χυμό ενός λεμονιού, 1 βανίλια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε καλά τα βερίκοκα και βγάζουμε τα κουκούτσια. Τα κόβουμε σε μικρότερα καμμάτια. Σπάμε τα 6 κουκούτσια και κρατάμε την ψίχα τους. Ανακατεύουμε τα βερίκοκα με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Τα σκεπάζουμε να μείνουν 24 ώρες. Τα βάζουμε στη συνέχεια σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και μαζεύουμε τους χυμούς τους. Βάζουμε το υγρό που μαζέψαμε σε κατσαρόλα μαζί με την ψίχα να βράσει για 5 λεπτά.Προσθέτουμε τη βανίλια και τα τα βερίκοκα και τα βράζουμε για 20 λεπτά περίπου. Την έτοιμη πιά μαρμελάδα ενώ είναι ακόμα ζεστή τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν. Μετά το άνοιγμα την τοποθετούμε στο ψυγείο.

         Μαρμελάδα μήλο - καρότο - πορτοκάλι


ΥΛΙΚΑ: (Για 2,5 κιλά μαρμελάδα) 1,5 κιλά μήλα (καθαρή ψίχα), 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι, ξύσμα από 4 πορτοκάλια, 600 γραμμάρια καρότα, 2 κιλά ζάχαρη, χυμό ενός μεγάλου λεμονιού, 3 βανίλιες.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε 15-20 κομμάτια το καθένα και τα βάζουμε σε μπώλ με νερό και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Τρίβουμε και στίβουμε τα πορτοκάλια. Τρίβουμε τα καρότα. Σε μιά κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα και το χυμό πορτοκάλι και τα βράζουμε για 15 λεπτάσε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα μήλα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τα μήλα με το εργαλείο του πουρέ, αφήνοντας και μερικά κομματάκια. Ξαναβάζουμε τον πολτό του μήλου στη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα τριμένα καρότα. Βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει (περίπου 45 λεπτά). Όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού και τη μοιράζουμε ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε τα βάζα καλά και τα αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν. Διατηρείται εκτός ψυγείου σε δροσερό κατά προτίμηση μέρος. Μετά το άνοιγμα την τοποθετούμε στο ψυγείο.

      
Μαρμελάδα Φράουλα


ΥΛΙΚΑ: (Για 1,5 κιλό μαρμελάδα) 1 κιλό φράουλες ώριμες, ακέραιες και σε άριστη κατάσταση,  1 κιλό ζάχαρη κρυσταλική, χυμό ενός λεμονιού
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε τις φράουλες σχολαστικά, τις στραγγίζουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι.
   Τοποθετούμε μια στρώση φράουλες σε ανοξείδωτη κατσαρόλα και συνεχίζουμε με μια στρώση ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τοποθετηθούν όλες οι φράουλες. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε μια μερα με κλειστή την κατσαρόλα. Την επόμενη μέρα ανοίγουμε την κατσαρόλα, τη βάζουμε στη φωτιά και την αφήνουμε μεχρι να φτάσει το περιεχόμενο στο σημείο του βρασμού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το περιεχόμενο καλά πριν την σκεπάσουμε για άλλη μια φορά και την αφήσουμε να ξεκουραστεί για ακόμα μια μέρα. Την επομένη σιγοβράζουμε πάλι τη μαρμελάδα που μέσα σε 8 λεπτά θα έχει δέσει. (Ρίχνουμε μια σταγόνα από αυτή σε κρύο πιάτο κι αν δεν απλώσει, είναι έτοιμη). Σε ζεματισμένα-αποστειρωμένα βάζα ρίχνουμε τη μαρμελάδα ζεστή και κλείνουμε τα βαζάκια αμέσως. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Η μαρμελάδα μας έτσι θα διατηρηθεί για πολύ πολύ καιρό. Μετά το άνοιγμα την τοποθετούμε στο ψυγείο.



Γλυκά κουταλιού

   Γλυκό κουταλιού λεμόνι

 

ΥΛΙΚΑ1 κιλό λεμόνια βιολογικά, 1 κιλό ζάχαρη, 2 1/2 κούπες νερό, 1/4 της κούπας χυμό λεμονιού, 1/4 της κούπας γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξύνουμε ελαφρά τα λεμόνια, αφού τα πλύνουμε καλά και κόβουμε μικρά τα καπάκια τους. Χαράζουμε κάθετα τις φλούδες του κάθε λεμονιού και τις αφαιρούμε προσεκτικά να μη σπάσουν. Τις τυλίγουμε σε ρολάκια και τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες. Τα βάζουμε σε λεκανίτσα με κρύο νερό και τα αφήνουμε μια μέρα και μια νύχτα να ξεπικρίσουν. Μετά πετάμε το νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν. Βγάζουμε κατόπιν τις οδοντογλυφίδες και προσθέτουμε τη ζάχαρη, βράζοντας ώσπου να δέσει το σιρόπι μας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε έτσι 24 ώρες. Την άλλη μέρα, αν δεν έχει δέσει το σιρόπι, ξαναβράζουμε. Αλλιώς βάζουμε στη φωτιά για λίγο, προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό και αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, μόλις πάρει μια βράση. Για να δέσει καλά το σιρόπι, βράστε σε τελείως χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κάπου κάπου ελαφρά.

 

   Γλυκό κουταλιού περγαμόντο

ΥΛΙΚΑ:14 μέτρια αφράτα περγαμόντα, 2 κιλά ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού, 1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό από το περγαμόντο, 2 ποτήρια νερό

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξύνουµε µε ψιλό τρίφτη τη φλούδα, για να φύγει το σκληρό εξωτερικό µέρος που έχει σπιρτάδα. Κόβουµε το περγαµόντο στα 4 κρατάµε τη φλούδα και πετάµε τη ψίχα (εκτός από ένα που θα το στίψουµε για να πάρουµε το ένα φλιτζανάκι χυµό). Παίρνουµε ενα-ενα κοµµάτι φλούδας και το κόβουµε µε µαχαίρι µισό πόντο φάρδος,όπως το κυδώνι. Μόλις κόψουµε όλες τις φλούδες,τις ξεπλένουµε και τις βάζουµε στη φωτιά να βράσουν µε µπόλικο νερό, ώσπου να µαλακώσουν.
Χύνουµε αυτό το νερό, βάζουµε φρέσκο και αφήνουµε όλη νύχτα να σταθούν. Το πρωί στραγγίζουµε καλά το νερό, στρώνουµε µια πετσέτα σε µεγάλο ταψί,
 απλώνουµε το περγαµόντο κι το αφήνουµε στον ήλιο να στεγνώσει µέχρι το απόγευµα. Κατόπιν, το βάζουµε στην κατσαρόλα, ρίχνουµε από πάνω τη ζάχαρη και αφήνουµε να σταθεί 1 ώρα. Τοποθετούµε τη κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουµε τα 2 ποτήρια νερό και βράζουµε  μέχρι να δέσει. Στην αρχή κουνάμε την κατσαρόλα και ανακατεύουµε προσεχτικά µε μια κουτάλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να µην κολλήσει. Μόλις δούµε ότι το σιρόπι έδεσε, ρίχνουµε το χυµό από το περγαµόντο και το λεµόνι, παίρνει µια βράση και κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και αν δούμε ότι δεν έδεσε καλά,το ξαναβράζουμε 2-3 λεπτά ακόμη.

Παραδοσιακή λαδόπιτα Λευκάδας – Της Κατερίνας Κερασοβίτη

λαδοπιττα

Η λευκαδίτικη λαδόπιτα (χουσμερί), με κύρια συστατικά το αλεύρι και το λάδι, φτιάχνεται και προσφέρεται στις γιορτές και στις χαρές (γάμους, βαφτίσια) καθώς και την Πρωτοχρονιά ως παραδοσιακή Βασιλόπιτα.

Υλικά

3 ποτήρια λάδι
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
σουσάμι, κανέλλα, αμύγδαλα ξεφλουδισμένα ολόκληρα
1 κιλό περίπου αλεύρι
1 χούφτα σιμιγδάλι

Εκτέλεση

1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει σιρόπι και το φυλάμε να είναι ζεστό.

2. Βάζουμε το λάδι στη φωτιά να κάψει. Κατόπιν ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα με το λάδι που έχει κάψει, και ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα, πάντα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει ένας πολύ πυκνός χυλός και να πάρει καστανό σκούρο χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να γίνει ένας ελαφρύς χαλβάς. Στρώνουμε στο ταψί το χαλβά αφού τον πασπαλίσουμε με σoυσάμι και τον πατάμε για να ισιώσει η επιφάνειά του. Χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους (“φελιά”)* και βάζουμε από ένα αμύγδαλο στον κάθε ρόμβο (“φελί”).

3. Ψήνουμε στους 200 (σε προθερμασμένο φούρνο) για 15 λεπτά και μετά στους 180 για 40-45′ περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού. Τότε η πίτα είναι έτοιμη.
4. Πασπαλίζουμε με κανέλλα και λίγη ζάχαρη. Την κόβουμε όταν κρυώσει.

* ένα φελί πίτα, λευκαδίτικη ντοπιολαλιά, κομμάτι λαδόπιτας.

Πηγή: eptanisos.blogspot.gr

  

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
Για αγορές άνω των 65€
ΑΓΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
ΑΓΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
ποιοτικά προϊόντα
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
με χρεωστική-πιστωτική κάρτα
facebook instagram youtube
NEWSLETTER
Bank Cards 1 Bank Cards 2
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

 Με σύμμαχο την πλούσια Ελληνική παράδοση και τις πολυάριθμες γεύσεις που προσφέρει ο τόπος μας,  αναζητήσαμε παλιές,  ίσως και ξεχασμένες γεύσεις, παλιές αγροτικές συνταγές απ όλη την Ελληνική Περιφέρεια,  με πρωταρχικό οδηγό και στόχο την αρχική μας δέσμευση,          "να προσφέρουμε μόνο ποιοτικά προϊόντα".


facebook instagram youtube
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Bioparadosi - Παραδοσιακά & Βιολογικά Προϊόντα
GKK GROUP ΜΟΝ ΕΠΕ
ΑΡ ΓΕΜΗ: 9520601000
ΑΦΜ: 997639248, ΔΟΥ: Α ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΤΟΥΣΑ 3, 106 77 - ΑΘΗΝΑ
emaill: contact@bioparadosi.gr

© 2020 - bioparadosi.gr
Back To Top
gr